POZSONYI KISVENDÉGLŐ
http://hovamenjek.hu/budapest-xiii-kerulet/pozsonyi-kisvendeglo
Habár portyáink során alapvetően a bisztró-szemléletű helyekre
fókuszálunk, nem megyünk el az olyan ikonikus, legendás, de legalább is
tömegek által látogatott egységek mellett, mint a Pozsonyi. Újlipócia
első számú étterme ez, amit asztalfoglalás nélkül kár is ostromolni.
Kispozsonyi, Pozsonyi, Kis Büdös.
Utóbbi ragadványnevet az otthoni előszoba fogas vonzáskörzetében könnyen megérti az ember mikoron estefelé újra rákíván egy jó cigánypecsenyére.
nemételek:
"leesett a terítő? tíz éve dolgozom itt, amúgy is tele a... meg kérem, nincs is itt piszok, hát egész nap járkálnak az emberek, elhordják szépen haza. jó lesz ez na...így...nem is látta senki, meg egyébként is azt a felét raktam alulra. vagy várjunk...na mindegy most már kínos is lenne kicserélni. inkább csapkodom kicsit a tálaló ajtaját, ezzel a performansszal legalább pár másodpercig a középpontban lehetek.óóóó igen dívának születteeem, bamm bamm, nesze nektek!"
ételek:
Oké rendben, őszintén, ez nem az a hely ahol az ember rámenne az előételekre. Nem olyan izgalom ez, mint mikor hezitálunk, hogy leszólítsunk-e valakit, akinél nyilvánvalóan nem rúgunk labdába, sokkal inkább a rideg valóságtól való félsz, melynek rögös útja trappistasajtos-uborkás Caesar salátákkal és öklömnyi kirántott tihanyi Camambert-ekkel van kikövezve.
leves:
Feleztünk egy halászlét, melynek zsírtartalma négyünknek is elég lett volna. Jön a tél. Apropó, elfelejtettük megkérdezni, hogy "ugye itt nem pangasiusból van a harcsapaprikás?" de mindegy is, az ugye miatt - meg mert egyébként sem ezt rendeltük - úgyis tagadtak volna. Ne is térjünk el a tárgytól, koncentráljunk a romantikus bográcskákban felszolgált pontylére! Meglepő, hogy egy ügyes szakács még ennyire rossz minőségű halból is képes az alaplét ilyen ízletes halászlére felhúzni. A jó pirospaprika, a helyes passzírozás avagy az fél éves fagyasztott érlelés a titok nyitja? Nem akarjuk tudni. A hegyeserős is megérkezett, a fele fele így már csíphetett. Ez az igaz magyar előétel a terrinegettét!
főételek:
Hagymás rostélyos hasábburgonyával
Rántott pulykamáj burgonyapürével
Mint egy kifejlett ember feje, akkora adag hagyma borította a szerényen rejtőző vékony cipőtalpacskát, melyet valaki jóindulatból rostélyosnak talált becézni. Még most sem értjük, miért hangzott el a kérdés, hogy miképp is kívánjuk a húst elkészíttetni, ennek az állatnak vére talán nem is volt soha. Egy biztos, igen-igen meghurcolta szegényt az élet amíg is értelmetlen létének végpontjaként a tányérunkra került. A hatalmas hagymafödém alatt a hasábburgonya az utolsó szemig bepállott, ami pedig a hatalmas lakomázás után megmaradt, hacsak átmenetileg is, a közép-afrikai falvak élelmiszerellátásának problémáját bizton orvosolta volna.
Pulykamáj.
Miért cseng idegenül fülünkben, ha ezt a szót ízlelgetjük, és miért nem alakul át az érzés, mikor szánkkal tesszük ugyanezt? Tisztázzuk: a máj szent dolog. Egyszerre ajándékozza meg majszolóját (májszolóját, innen ered a szó is) az összes főbb ízérzettel, miközben a szférák zenéjének legszebbik futamát konvertálja egyszerű, a gyarló ember számára is felfogható érzéssé.
Ahhoz, hogy ezt az áhítatos gyönyörületet valami annullálhassa, a lehető legsilányabb zsemlemorzsa, és elhasznált olaj szükséges, valamint gondos felügyelete annak, hogy a végeredmény puhán összeessék a friss roppanósság helyett.
A burgonyapürét margarinnal készítették, ám jó pont, hogy a tálalás módja összhangban volt a köret egyedi koncepciójának kialakítására szánt időegységével. Ha írásunk kevésbé volna cizellált, talán úgy fogalmaznánk, ezt a pirét biza a tányérunkra baszták.
desszert:
Gundel-palacsinta
Amikor elhangzott a kérdés, kívánjuk-e flambíroztatni a palacsintánkat, éreztünk valamit az Örkényi-groteszkből. Nem éltünk a lehetőséggel, helyette a rumaromával felspannolt csokipudingos diós-mazsolás töltelékkel mit sem törődve élveztük a frissen sütött palacsinta minden gyermekkorunkat idéző szépségét.
A kóla gépi, a káposztasaláta hagymás és köménymag nélküli, de, és akkor most jön az a bizonyos
DE
Ha valaki a szofisztikált ínyenckedés helyett egy tisztességeset akar zabálni, szereti a retrót, a békét és a feszélyezetlen, családias hangulatot, annak itt a helye.
Áldás és békesség minden vasárnapi ebédre!
nemétel: enteriőr/miliő/kiszolgálás/étlap: 6.0 / 6.5 / 6.5 / 7.0 = 6.5
étel: leves/főétel1/főétel2/desszert: 8.0 / 6.0 / 6.0 / 6.0 = 6.5
Átlagárak:
előételek: 1.100 Ft
levesek: 650 Ft
főételek körettel: 2.400 Ft
desszertek: 600 Ft
előételek: 1.100 Ft
levesek: 650 Ft
főételek körettel: 2.400 Ft
desszertek: 600 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése